PETUA : MATA PEDIH KETIKA MENGHIRIS BAWANG? BACA PETUA INI..


PETUA : MATA PEDIH KETIKA MENGHIRIS BAWANG? BACA PETUA INI.. | Tidak dinafikan Seringkali mata terasa pedih ketika kita memotong bawang. Bila pedih mulalah menitiskan air mata tanpa sengaja, so sweet...

Berikut alasan mengapa orang malas menghiris bawang, terlebih jika bawang yang dihiris dalam jumlah cukup banyak. Namun, memotong bawang tidak terus-terusan harus disertai dengan keluarnya air mata...

potong bawang
-Bawang mempunyai kandungan zat sulfur yang saat dipotong akan bertindak balas dengan satu enzim sampai menghasilkan asid sulfenat. Asam sulfenat berbentuk tidak stabil, sampai dengan cepat akan berganti jadi sebatian lain yang lebih stabil, iaitu propanetiol S-oksida yang mudah menguap. Kompaun yang menguap ini lalu berkaitan dengan mata kita dan membuat asid sulfur...

-Asid sulfur berbentuk merengsakan mata, sehingga mata kita akan terasa perih dan jadi kemerahan. Sebagai perlindungan pada mata, maka mata akan membuahkan air mata untuk menampung mengeluarkan kompaun yang merengsa mata itu...

Cara Memotong Bawang Tanpa Menyebabkan Mata Jadi Perih dan Keluar Air Mata:
-Ada tips dan langkah yang boleh dilakukan agar mata tidak terasa perih ketika memotong bawang. Kerana ada langkah memotong bawang tidak ada harus keluar air mata yang mengganggu. Berikut beberapa salah satunya seperti yang di ambil dari laman wikiHow:

Sejukkan bawang dalam freezer
-Menyejukkan bawang merah atau bawang bombai dalam freezer sebelum dipotong boleh mengurangkan jumlah enzim asid yang dilepaskan. Anda hanya perlu meletakkan bawang di dalam freezer selama 10-15 minit. Seterusnya baru anda boleh mula memotong bawang. Anda tidak perlu risau dengan langkah tersebut, kerana cara barusan tidak akan mengubah rasa dan kualiti bawang yang anda pakai. Namun yang perlu anda perhatikan yakni waktu ia disimpan, apabila terlalu lama maka di khawatirkan peti ais anda akan berbau kurang enak.

Potong bawang di dalam air
-Anda boleh memotong bawang di dalam air untuk menyingkirkan zat yang menghasilkan kesan perih. Cara sebentar tadi dianggap berkesan walaupun sedikit sukar dikerjakan. Jika anda ingin memotong bawang dengan cara sebentar tadi, jadi usahakan untuk berlatih lebih dahulu agar tidak membahayakan. Bawang yang dipotong juga harusnya tidak yang terlalu tipis.

Potong bawang di dekat wap air
-Anda boleh pula menggunakan wap panas untuk kurangkan zat yang buat mata perih dan berair. Wap panas ini boleh didapati dari cerek air atau periuk di isi air yang dipanaskan lebih dahulu. Langkah kerja wap panas ini yakni membawa pergi zat perih pada bawang sampai boleh menyingkir dari mata anda...

Pakai pisau tajam untuk memotong bawang
-Enzim penyebab peritnya mata akan dilepaskan apabila sel bawang alami kerosakan atau hancur, hal itu pastinya disebabkan terpotongnya sisi bawang. Untuk kurangkan kerosakan enzim yang berlebihan, jadi masa memotong bawang usahakan menggunakan pisau yang tajam. Pisau tajam memang memotong bawang, namun tidak menghancurkan sampai zat pada bawang tidak terlalu banyak keluar. Selain itu pisau tajam juga membuat kerja anda lebih cepat selesai..

Nyalakan lilin ketika memotong bawang
-Anda boleh menghidupkan dan meletakkan lilin di dekat papan pemotong atau menghidupkan dapur gas jika anda tidak mempunyai lilin. Potong bawang berhampiran dengan api, tetapi ingat jaraknya jangan sampai mengakibatkan bahaya kebakaran. Panas akan menarik senyawa belerang menjauh dari mata anda...

Gunakan kipas angin
-Anda boleh menggunakan kipas angin untuk menjauh wap bawang dari muka anda masa memotongnya.
Itulah cara-cara memotong bawang tanpa perlu merasakan pedih dan mengeluarkan air mata...

sumber syifa.info
loading...
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment